2010. május 31., hétfő

Mit kenjek a kenyérre? 11. - Nyers zellerkrém

Ha lenne raw food blogom, oda ezt most felpakolhatnám. A zeller király dolog, szerepelt is már párszor a blogban, a friss, idei, nagylevelűt már sokat dicsértem. A waldorf salátában ugye dióval szokás enni, szóval gondoltam csinálok belőle valami diós krémet, de főzni nem volt kedvem, meg nyersen még királyabb az íze, szóval ez lett belőle. Természetesen tetszőlegesen módosíthatók az adalékok.

Nyers zellerkrém

ilyen volt

ilyen lett

Hozzávalók
egy friss zeller levelestül
dió
tökmag
olivaolaj
fokhagyma
só, bors

Idő: pár perc, de akkor is teljes albumot ajánlok, a Klingonz legendás Blurb-jét, annak örömére, hogy idén játszanak Csehországban a Mighty Sounds feszten, ott a helyem. Dead Kennedys psychobilly feldolgozásban, kell ennél több?

Az elkészítés elég egyszerű: a hozzávalókat izlés szerint adagoljuk, adunk hozzá vizet, majd turmixolunk ezerrel. Kenyérre kenés után további zöldségek pakolhatók rá.

2010. május 26., szerda

Gombapörkölt nokedlivel

Pofonegyszerű receptjeink nemlétező sorozatunk most következő részében a gombapörköltről lesz szó.

Gombapörkölt nokedlivel


Hozzávalók
tetszőleges mennyiségű gomba
egy fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma
olaj
opcionális: szójatejszín
fűszerek (só, bors, paprika, tárkony, chili, petrezselyem, ...)

nokedlihez:
egy krumpli
liszt

Idő: a pörkölt fél óra alatt megvan, a nokedli már macerásabb, szóval legalább kétszer hallgassuk meg a From The Depths Germinate lemezét, amit ma élőben is prezentáltak a Mappa klubban.

Talán felesleges is leírni, de azért a rend kedvéért: a hagymát felkockáztam és kevés olajon megpirítottam. Megsóztam, a tűzrő lehúzva szórtam rá pirospaprikát, majd a felkockázott gombát rádobtam kevés vízzel és főztem egy darabig. Fűszereztem mindenfélével, ami eszembe jutott (lásd a hozzávalóknál), a friss, idei fokhagyma például elég király, olyan brutál csípős, hogy csak na. A végén öntöttem bele kevés szójatejszínt tejföl helyett.

A vegan nokedlit a korábban már leírt zsemlegombóchoz hasonlóan csináltam, tojás helyett főztem egy kis szem krumplit, vízzel összetörtem, majd liszttel tésztát kevertem belőle. Megsóztam, majd forró vízbe szaggatva megfőztem. A vízbe érdemes kevés sót és olajat rakni és a nokedliket időnként kihalászni, mert nekem elégge szétfőttek sajnos...

2010. május 23., vasárnap

Grillezni jó

Újabb fotók kerültek elő az archívumból, a Critical Mass napján voltunk grillezni Tibiéknél, majd a CM céljában fetrengtünk részegen, elég szép nap volt. Most már elvileg tényleg jó idő lesz, szóval lehet nyomatni a vegan grillt. A Biovilág blog már beszámolt erről az eseményről, de én is leírom, miket vittem sütni.

Az első bödön cucchoz innen szedtem a receptet.


Ami tuti volt benne: karikázott padlizsán, karikázott cukkini, 1-2 nagy fej hagyma, a lében víz, olivaolaj, talán szójaszósz meg mindenféle fűszerek, amik eszembe jutottak.


A második adag mustáros szójaszelet, amihez a receptet a saját blogomból szedtem.

És az eredmény:


Ez meg Ildiéké:

2010. május 19., szerda

Mit kenjek a kenyérre? 10. - Vöröslencse pástétom

Örömmel jelentem, itt a zöldség- és gyümölcs-szezon! Nyomassa mindenki ezerrel a friss, idei zöldségeket, lehet kétpofára zabálni az epret és hamarosan a többi hazai gyümölcsöt is. Vége a konzervek uralmának! A mai receptet egy az egyben egyik kedvec receptes oldalamról, a malac nem ebédről nyúltam. A vöröslencsét eddig csak humusz készítésere használtam, most ez lett a kenyérre kenhető cucc alapja. Tegnap vettem friss, új répát és zellert, már az illatuk is remek volt, ajánlom mindenkinek. Nyilván olcsóbb venni tavalyi holland vagy kínai vagy ki tudja, milyen alapanyagokat, de akkor is ennek van igazán íze. Az eredeti recepttől alig tértem el, fotózni meg nem tudok úgy, mint a szerző, szóval itt nem lesz kép.

Vöröslencse pástétom

Hozzávalók:
2 kis idei sárgarépa
2 kis idei fehérrépa + petrezselyem
fél kis idei zeller + zellerlevél
20-30 dkg vöröslencse
néhány gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
olivaolaj
fűszerek (só, bors, chili, oregano, bazsalikom, ...)

Idő: fél óra kb., hallgassunk Celeste-t, holnap játszanak a Pogo Loco-ban, ott meg is lehet venni a lemezeiket. Járjatok koncertekre, támogassátok az underground bulikat, mert lassan meghal az egész!

A zöldségeket megpucoltam, a répákat csak kicsit kapargatni kellett, olyan zsengék voltak. A hagymát felkockáztam, olajra dobtam, kicsit megsóztam, majd hamarosan rádobtam az ugyancsak apróra vágott répákat és zellert. Kevés vízzel pároltam ezt, majd érkezett az átmosott lencse. Ezt a fajtát szerencsére nem kell áztatni, további vízzel mehet a zöldségekre. Fűszereztem borssal, chilivel, oreganoval, bazsalikommal, majd a petrezselymet és zellerlevelet apróra vágva hozzákevertem az egészhez. Szuper illata van ezeknek a zöld leveleknek, amikor ilyen szép frissek. Dobtam még bele felvágott fokhagymát és egy friss, feldarabolt paradicsomot is. Igyekeztem szétfőzni a hozzávalókat, párszor a vizet is pótoltam. A végén érdemes elfőzni a vizet, hogy jó sűrű legyen. Hagytam kihűlni egy kicsit az egészet, majd turmixoltam kevés olivaolajjal. Az eredmény elég zöld lett (és persze kurva sok), nem pirosas. Mondjuk nem is értem a malacos krém hogy lehet ennyire vörös, a lencse főzve teljesen barna lesz... Az íz a lényeg, talán ez az eddigi legjobb "Mit kenjek" recept, zseniális lett az eredmény. Ezt már simán odaadnám egy húsevőnek, hogy válasszon, ez, vagy a Tesco májkrém. Azt hiszem, nyernék.

2010. május 17., hétfő

Babos káposzta bulgurral

Oké, ez most elég nagy csalás, mert a babos káposzta létező kaja, savanyú káposztából, hagyományos recept alapján, főleg télen főzik, a Google ad is rá elég sok találatot. A mai recept viszont más, tavaszi, friss káposztából és salátababból, saját improvizáció alapján.

Babos káposzta bulgurral


Hozzávalók:
egy fej hagyma
egy kisebb fej idei káposzta
néhány gerezd fokhagyma
negyed kg salátabab (vagy bármilyen más bab)
10 dkg bulgur
fűszerek (só, bors, paprika, chili, stb.)

Idő: a bab főzésével több óra elmegy, szóval hallgassunk Disfear-t, leginkább a Misanthropic Generation című alapvetést, sokszor egymás után.


Az eleje olyan, mintha bableves készülne, a szokásos pörköltalapra (kockázott hagyma olajon párolva, +só, tűzről lehúzva pirospaprika) vízzel együtt rádobtam a korábban beáztatott babot, majd főztem pár órát. Komolyan, beleőrül az ember, mire kész lesz. Aztán rádobtam a feldarabolt káposztát, olyan szép volt már nyersen is! A végén hogy töményebb legyen, öntöttem bele kevés bulgurt. Fűszerezés: só, bors, chili, vagy ami még tetszik. Érdemes folyamatosan pótolni a vizet és kavargatni, mert könnyen odaég. Az eredmény egész jó lett.

2010. május 16., vasárnap

Cukkinis cékla gnocchival

Ma az eddigi legextrémebb főztömről mesélek, jó egy hónapja készült, szóval nem biztos, hogy minden lépésre pontosan emlékezni fogok. Csak olyanoknak ajánlom, akik felkészültek az elvadultabb ízekre is. A recept egyébként fejből jött, olyan is lett.

Cukkinis cékla gnocchival


Hozzávalók:
egy zsák gnocchi
2 cékla
2 cukkini
egy hagyma
néhány gerezd fokhagyma
egy doboz szójatejszín
néhány kanál ecetes torma
fűszerek (só, bors, citromfű, szójaszósz, stb.)

Idő: kell főzni, meg sütni, meg kavargatni, lesz idő bőven belehallgatni a Blood Brothers néhány albumába. A Burn Piano Island elég király. Elvadult kajához elvadult zene!

Mint írtam, csak kb. emlékszem, mit hogy csináltam, szóval bátran módosítson mindenki a recepten! A céklákat megfőztem, jó, ha késsel átszúrhatók. Kihűlés után megpucoltam, felkockáztam, majd olajon hagymát pirítottam és ebben próbáltam valamennyire megsütni az eredményt. A sült cékla elég jó, így csak kicsit megpirultak. Legközelebb sütőben próbálkozom. Fűszereztem mindenfélével, például az extremitás jegyében kipróbáltam a citromfüvet, meg raktam bele sót, borsot, öntöttem rá szójaszószt. Idővel hozzáraktam a feldarabolt cukkiniket is, majd amikor már szimpatikus volt az eredmény, hozzáöntöttem a szójatejszínt (továbbra is a Joya típusú kis műanyag üvegesről van szó). A végén kanalaztam bele tormát, hogy még érdekesebb legyen az egész, kavargattam egy darabig, majd gyári gnocchival ettem meg. Egy-két napig jó volt, de a végére nagyon megutáltam, azt hiszem, egy részét ki is kellett dobnom. Szóval csak óvatosan. :)

2010. május 12., szerda

Lecsó

A világ legegyszerűbb vegan kajája címért valószínűleg könnyen versenybe szállhat a lecsó. Tegnap rájöttem, hogy ma mindenképp lecsót kell főznöm. Még jó, hogy nem decemberben találtam ki ezt. Most már legalább van magyar friss paradicsom és paprika, csak az áruk jár még az egekben. Mindegy, a jó kajára áldozni kell. Igazából receptet írnom is felesleges, de a rend kedvéért álljon itt, én hogy csináltam ma. Lehet, hogy kicsit eltér a tradicionális recepttől, meg se tojás, se kolbász nem lesz benne...

Lecsó


Hozzávalók:
fél kg paradicsom
4-5 zöldpaprika
2-3 hagyma
1 erőspaprika
néhány gerezd fokhagyma
olaj
fűszerek (só, bors, paprika)

Idő: max egy óra, de inkább kevesebb. Főzés közben nyomassunk német hardcore-punkot, a tavalyi nyár slágerét! Dean Dirg – Raus!

Úgy gondoltam, legyen benne hagyma rendesen, de a szokásos pörköltalapot se hagyhatom ki, szóval olajon megpirítottam az egyik hagymát felkockázva sóval, aztán öntöttem hozzá egy kis vizet és a maradék hagymát félbevágva, karikázva pároltam meg egy kicsit. A tűzről lehúzva szórtam rá pirospaprikát, majd visszatéve rádobtam a feldarabolt paprikát, paradicsomot, fokhagymát, erőspaprikát (csak ésszel!). Ne törődjünk az egyes receptekben emlegetett paradicsom hámozással meg ilyenekkel, abban van a vitamin! Kevés vizet öntöttem hozzá (ne sokat, mert lesz leve amúgy is), aztán főztem egy darabig. Kóstolás után lehet sózni, borsozni, vagy tetszőlegesen fűszerezni. A korábbról maradt zöldséges rizzsel és hajdinával legalább két ebédnyi kijön belőle. Amúgy lehet belőle rizses lecsót vagy bármi mást csinálni, például akartam ma káposztát is rakni bele, csak elfelejtettem venni. Majd legközelebb!

2010. május 11., kedd

Banános kakaós rizstej-turmix

Állítólag nem jó túl sok szóját enni (szólhattatok volna úgy jó 5 évvel ezelőtt...), szóval mostanában reggelente átálltam a szójatej helyett más tejpótlókra, leginkább rizstejre és zabtejre. Ezekkel az a gond, hogy nem nagyon van belőlük ízesített. Ja és persze jó drágák. A rizstejnek elég fura íze van, szóval csináltam belőle párszor turmixot, a következő recept eléggé bevált. Mondjuk a méz miatt nem vegan, de próbáltam nádcukorral is, az is fasza.

Banános kakaós rizstej-turmix


ilyen volt

ilyen lett

Hozzávalók:
2-3 dl rizstej
2 kiskanál kakaópor
2-3 kiskanál méz vagy nádcukor
fél banán

Idő: kb. 1 perc, ami elég zajos, szóval elkészítés közben sajnos nem lesz alkalmunk zenét hallgatni...

A hozzávalókat turmixgépbe pakoljuk, fél-egy percig turmixoljuk, pohárba öntjük, majd örülünk.

2010. május 10., hétfő

Spenótos gomba hajdinávál

A hajdinakása állítólag régen menő kaja volt Magyarországon, mostanában a hajdina is alig ismert. Pedig van benne sok vitamin meg ilyenek. A spenót pozitív tulajdonságairól többet nem regélek, csak újra megemlítem a spenótreceptek blogot. A mai recept amúgy teljesen improvizatív, szokás szerint amit épp találtam itthon, azt használtam.

Spenótos gomba hajdinávál


Hozzávalók:
negyed kg hajdina
egy kis fej hagyma
fél kg spenótlevél
negyed kg gomba
néhány fokhagyma
olaj
fűszerek (só, bors, vegeta, fokhagymakrém, szárított jalapeño, stb.)

Idő: egy óra alatt tuti kész, ez alatt háromszor hallgatható meg az Another Way Holtágak az Ártérben című alapvetése. Oké, bevallom, én nem vagyok AW rajongó, de annyira dícséri mindenki ezt a lemezt, hogy nekem is meg kellett hallgatnom.

A hajdinával kezdtem, a csomagoláson leírtak szerint jártam el (nagyjából). Kevés olajon karikákra vágott hagymát melegítettem, majd a megmosott hajdinát háromszoros mennyiségű vízzel, sóval és bio vegetával (amit Kontitól kaptam, köszi) feltettem főni 25 percre.

A spenót jó földes volt, szóval igazán jó móka volt egyesével lemosogatni a leveleket és a szárukat letépegetni. Az eredményt vékony csíkokra vágtam majd a feldarabolt fokhagymákkal együtt egy fazékba dobtam kevés olajra. Tök jó nézni, ahogy a rengeteg spenót összeesik és megzöldül. Rádobtam a most sajnos konzerves gombát (ezt találtam itthon), szórtam rá sót, borsot, raktam rá még fokhagymakrémet, majd rájöttem, hogy az egészet szárított jalapeño-val fogom megbolondítani. Ez persze kihagyható. Kavargattam, amíg a víz el nem főtt.

Az eredményt dobozba pakoltam, alig várom a holnapi ebédidőt.

2010. május 9., vasárnap

Vendégblogger - Üvegtészta zöldségekkel

A mai cikket Eb küldte be, köszi.

Mióta megint a vegetarianizmusnak szentelem az életmódomat (hálistennek!) és a konyhát (ami nem is nehéz, lévén itthon kb. mindenkinek hasonló vagy még férszebb rigolyái vannak) – sokkal jobban érdekel a főzés, mint eddig bármikor, csak ugyebár pont magára a főzésre nem jut elég idő ebben a mátrixba préselő világban. Ez az étel ezzel ellentétben viszonylag gyorsan elkészíthető, és nagyon jó alternatíva húsevőknek is. Szabadon variálhatóak a mértékek és az alapanyagok, de én mégis azt ajánlom, az eredetihez minél közelebbit főzzetek, mert aki azt elkészíti, az nem fog csalatkozni, és „jóízűt” fog lakmározni!

HOZZÁVALÓK:


Üvegtészta – na igen, az igazi. Mung babból a legtutibb, amiben tulajdonképpen alig van bármi, ami tápérték. Sajnos kalóriában viszont nem marad le sokkal hagyományos rokonához képest, dehát semmi nem perfekt. Rizsből készült párja jó alternatíva, én mégis az eredetit ajánlanám. Kapható leginkább indiai-ázsiai fűszerboltokban.
Zöldségek – amit én használok: sárgarépa, cukkini, fehérrépa, lilahagyma, paradicsom, vagy alternatívaként paradicsomkonzerv, zöldborsó, csicseriborsó. Olívaolajat ajánlok, tipikusan az az étel, amihez olíva kell.
Fűszerek –Szójaszósz, némi kakukkfű ízlés szerint, koriander, lágyabb curry amennyit elbírtok, bors, friss vagy szárított bazsalikom (a friss bazsalikom az ilyen ételekbe szerintem egyenesen követelmény), curry levél esetleg, egy kis vegeta, de ínyenceknek nem ajánlom. Van itthon egy különleges olíva olajom, az csodát művelt vele. Szarvasgomba olaj van benne, és egy pár csepp már meghálálja magát. Sajnos nem tudom honnan van, születésnapra kaptam; de tuti lehet kapni fűszer és bioboltokban. Vagy sima élelmiszeráruázban.
Gomba – csiperke, vagy laska, nagyon megdobja az ízét szerintem
Mozzarella sajt – a tálaláshoz, persze veganoknak nem kötelező :)

ELKÉSZÍTÉSE:


Mindent megmosunk, a hagymát megtisztítjuk a répákkal és a gombával egyetemben, felvágjuk ízlés szerint (kocka, julien, kinek mi tetszik), közben felteszünk vizet és /vagy olívaolajat főni. Nem árt áttérni a vízre; az olajat később is bele lehet tenni, ami úgy frissen finomabb, és ha tartjuk az arányt, vízzel is rendesen meg lehet főzni bármit az elején. Tehát fel a vizet, és amikor kezd rendesen felforrni, lejjebb vesszük és a fűszereket belerakjuk. Nem szabad sokáig benne tartanunk őket, max. 5 perc után mehet bele a felvágott hagyma a répával, majd 5 perc múlva a gomba, és megint 5 perc múlva a cukkini. Folyamatosan vigyázzunk a víz arányára, hogy ne főjön el teljesen, de ne is áztassa túl az egyveleget, pótoljuk egyfolytában. Tehetünk bele már olajat is, olívát, vagy a különlegességből. A hüvelyeseket állaguktól függően rakjuk bele. A fűszerek aránya szubjektív, de folyamatosan tehetünk hozzá, ha kevés valamiből. A szójaszószból nem elég soha, de azért vigyázzunk, mert igen sós! A paradicsomot a kezdetektől kb. tizenöt-húsz perc múlva beletehetjük, mert hamar szétfő. Viszont azt ne várjuk meg, hogy ezt tegye a répa is és társai, hanem amikor már könnyen felszúrhatjuk egy villára, jöhet a következő lépés, ami nem tart sokáig. Az üvegtészta! Megmoshatjuk külön vízben, és/vagy külön is megfőzhetjük, de én inkább beleteszem az alapba. A tulajdonképpen ekkorra már egy közepes szinten lévő pörköltalap állagú főzetünkre csak tegyük rá, némi plusz vízzel, hogy azért részben ellepje. A többit rábízhatjuk arra az öt-tíz percre, amíg meglágyul a tészta és összekeveredik a zöldségekkel. Készen vagyunk, kitehetjük tányérra, aki nem vegan, pár mozzarella sajtot rátehet némi plusz szójaszósszal, hogy szépen ráolvadjanak, aztán jöhet az ebéd, amihez csak jó nóta szól. Én ezúttal kicsit apokaliptikus de némileg bizakodó hangulatomban az Avail első albumát ajánlom. Egy ide már vendégbloggerként bejegyzett cimborámtól szereztem meg az albumukat, és nagyon tetszik. Anno kihagytam, amikor az Ensign társaságában jöttek, annyira Ensign fanatikus voltam, hogy észre sem vettem őket. Hiba volt. Én jóvátettem a megismerésükkel, ti meg egyetek egy jót!

2010. május 7., péntek

Rizses zöldség

Örömmel jelentem, visszatértem. Mostantól igyekszem jó bloggerként naponta postolni, megvannak a fotók a kimaradt ételekről, szóval emlékezetből le fogom írni, miket csináltam. Ma viszont friss, új ötlet következik. Az alapja a korábban már bejegyzett rizseshús, csak szója helyett padlizsán és spárga van benne, persze más is használható simán.

Rizses zöldség


Hozzávalók:
1 kisebb padlizsán
1 csomag zöld spárga
1 hagyma
1 csomag retek levele
30-40 dkg rizs
olaj
fűszerek (só, bors, paprika, tárkony, oregano, szójaszósz ...)

Idő: a spárgával el lehet szórakozni, hallgassuk meg a Mad Sin új albumát főzés közben!

A padlizsánt felszeleteltem, besóztam a szeletek mindkét oldalát és kicsit állni hagytam. Így nem lesz keserű. Idővel érdemes lemosni a sót, aztán lehet kockázni. A spárgák végét krumplipucolóval meghámoztam, így talán nem lesz annyira fás. A végüket levágtam. Aztán ezt is lehet kisebb darabokra vágni. A hagymát kockázva olajon fonnyasztottam, sóztam, tűzről lehúzva szórtam rá pirospaprikát, igy már meg is lett a pörköltalap. A zöldségeket kevés vízzel pároltam pár percig ezen, szórtam rá tárkonyt meg oreganot (hogy miért pont ezeket, ne kérdezd), majd ráöntöttem a rizst és adtam hozzá még vizet. Figyelni kell a kevergetésre innentől, mert könnyen odaég. Idővel hozzászórtam az apróra vágott reteklevelet (nemrég olvastam róla, hogy menő dolog), sóztam még meg raktam bele szójaszószt, aztán főztem, amíg jó nem lett. A vizet többször pótolni kellett!

2010. május 3., hétfő

Mingyá...

Hamarosan visszatérek, gyűlnek a receptek, csak nincs idő begépelni őket...