2010. október 31., vasárnap

Kelkáposztás rizstészta répalepénnyel

Kezdjük egy kis propagandával a Food Not Bombs-ról és a freeganizmusról:
http://www.youtube.com/watch?v=jKMsIEtuTRw
http://index.hu/video/2010/10/30/kukakaja1/


Az egy hete hűtőben álló répa és kelkáposzta végre ebéddé alakult! A recepteket a nosalty-ról vettem innen és innen, kisebb átalakításokkal. A répás cuccot elbénáztam, de az eredmény azért ehető lett.

Kelkáposztás rizstészta répalepénnyel



Hozzávalók:
egy csomag rizstészta (vagy bármi más tészta)
fél fej kelkáposzta
néhány répa
pár kanál liszt (eredetileg csicseri, én rozslisztet használtam)
szójatejszín (opcionális)
egy fej hagyma
pár gerezd fokhagyma
olaj
fűszerek (só, bors, chili, kakukkfű, köménymag, stb.)

Idő: el lehet bénázni vele egy órát is akár, szóval a Spark új EP-jét érdemes többször egymás után meghallgatni főzés közben

A répás cuccal kezdtem, a répákat megpucoltam és lereszeltem. Raktam bele fél fej hagymát kockázva, majd az eredményt megsóztam, kanalaztam bele lisztet, öntöttem rá kevés vizet, szórtam bele kakukkfüvet meg egyéb érdekes fűszerkeveréket. Az eredeti recept szerint ez elég jól összeáll, nekem nem nagyon sikerült jó állagot elérni. Elvileg serpenyőben kell megsütni, én kiolajozott tepsiben próbálkoztam, gondoltam, így kevésbé gáz, ha szétesik az egész cucc. Szét is esett, de azért megsült valamennyire. Valószínűleg a liszt mennyiségével és a sütéssel voltak a gondok.

A kelképosztát felvágtam (torzsa kuka), a maradék fél fej hagymát olajon megpirítottam, beledobáltam a fokhagymát, majd a káposztát kevés vízzel megfőztem. Fűszerek jöhetnek, só, bors, kömény, chili, vagy bármi más. A végén kevés szójatejszínnel megbolondítottam az egészet.

A rizstészta olyan, mint az üvegtészta, csak rizsből van. Forró vízbe kell rakni 2-3 percre, majd kiszedni és kész. Elég jó cucc.

A tésztára mehet a kelkáposzta plusz hozzá a répa, két tányérral gyorsan elfogyott.

2010. október 9., szombat

Koraőszi mindentbele saláta

A szombat reggelt megint a piacon kezdtük, célom az volt, hogy végre felhasználhassam a nemrég beszerezett különfélei olajaimat salátaöntetként. A következő saláta természetesen tetszőlegesen alakítható.

Koraőszi mindentbele saláta


Hozzávalók:
fél fej lilakáposzta
egy fej karalábé
néhány száj újhagyma
fél póréhagyma
néhány paradicsom
egy-két fehérretek
magvak (pl. tökmag, fenyőmag)
olajok, öntetek (pl. balzsamecet, dióolaj)
só, bors, citromlé

Idő: pár perc alatt megvan, hallgassunk bele a Tangled Lines énekesnőjének reggae zenekarába, a Bobby Pins & The Saloon Soldiers-be, isteni zene!

A zöldségeket felvagdostam, összekavartam, megsóztam, megborsoztam, öntöttem rá kevés citromlét, majd a tányérba szedett adagomra szórtam tökmagot és fenyőmagot, öntöttem rá balzsamecetet és dióolajat, majd nekiálltam.

A megadott mennyiségből persze hatalmas adag lesz!

2010. október 3., vasárnap

Kajaötletek

Szeptemberben voltam Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben oktatáson. Vegan kaját kértem és nagy meglepetésemre nagyon profi menüt raktak nekem össze három napra. Receptjeim nincsenek, de az ételek neve és a fotók alapján elég jó ötleteket lehet összeszedni. Finom volt minden, de nem elég fűszeres, pedig a vegan kajáknál ez fontos. Szóval itt vannak a képek, ha valami megtetszik, lehet improvizálni.

Hétfő ebéd
Bazsalikomos paradicsomleves rizzsel (kép nélkül)
Pászkába burkolt zöldség tatár paprikamártással
Zöldhagymás szójavagdalt olivás burgonyapürével
Gyümölcssaláta

Hétfő vacsora
Karfiolkrémleves zsemlekockával
Magvas sült zöldségek szójatejes gombamártással
Gerslis rétes, paradicsomos rizs, margarinban párolt fokhagymás spenót
Meggyel töltött gesztenye bonbonier áfonyaöntettel

Kedd ebéd
Spárgakrémleves
Paradicsomos durumtészta meleg sült zöldsalátával
Kukorica polenta párolt szilvával, mandulás brokkolipudinggal, jázmin rizs
Narancsos vaníliapuding növényi tejből

Kedd vacsora
Hideg padlizsánkrém csírával, mézes balzsamecetes öntettel
Zöldséggel töltött burgonya avokádómártással
Zabtejjel készült kelkáposztafőzelék répapudingos kiflitortával
Gesztenyepüré növényi tejszínnel, mangóval

Szerda ebéd
Sütőtök krémleves zöldfűszeres kenyérkockával
Üvegtésztávall töltött kínai kel rolád fokhagymamártással
Kucsmagombás szójapörkölt, petrezselymes hordóburgonya, szőlő ecetes zöldsalátával
Rizstejes barackos rizsfelfújt áfonyalekvárral

Lilahagymás szejtán sóskával

A közétkeztetési sóskát soha nem szerettem. De mivel a spenóttal és a sárgaborsófőzelékkel is így voltam és mindkettő tök király, ha magamnak csinálom, tegnap vettem fél kiló sóskát, hátha jó lesz. Bevallom, nem szerettem meg, de azért sokkal jobb lett a házi, mint az iskolai.

Lilahagymás szejtán sóskával


Hozzávalók:
fél kg sóskalevél
néhány kis fej lilahagyma
5 dkg liszt
olaj
néhány kanál yofu (vagy tejföl)
szejtán
néhany krumpli
tetszés szerint barnacukor
fűszerek (só, bors, grill fűszerek, szójaszósz, stb.)

Idő: egy óra alatt szerintem megvan, hallgassunk a főzéshez Brutal Knights-t, akik jövő pénteken, 30. születésnapom alkalmából játszanak Budapesten, kötelező a rendezvény.

Mivel még soha nem csináltam sóskát, google segítségét kértem. A receptek nem sokban különböztek, én egy viszonylag egyszerű változatot próbáltam ki. Érdemes elolvasni, milyen egészséges, sok benne a C vitamin meg mindenféle egyéb. Elsőként megfőztem a krumplikat. A sóskát vízzel teli mosogatóba pakoltam, a szárakat letépkedtem, a maradék leveleket tálba gyűjtöttem (izgalmas meló!), majd a leveleket újra átmostam. Teszteltem az új konyhakésem, pillanatok alatt csíkokra vágtam a leveleket. Kevés olajat melegítettem, erre dobtam a leveleket, megsóztam, majd megcsodáltam, ahogy ronda zöld trutymóvá válnak a levelek. Igyekeztem elfőzni a levét és kicsit megsütni a cuccot, aztán szórtam bele kevés lisztet. Meg kell próbálni úgy csinálni, hogy ne legyen csomós. Kanalaztam bele yofut, aztán megkóstoltam az egészet, mert ez az újfajta yofu jóval édesebb, mint a régi. Rohadt savanyú volt még az egész, szóval nyomattam bele elég sok barnacukrot. Kavargattam egy darabig, aztán kész.

A szép apró lilahagymák is a piacról vannak, nyersen is szuper, de most karikázás után olajba dobtam őket és hozzáöntöttem a tegnapról maradt szejtánt kockákra vágva. A szejtánt a főzőlében érdemes elrakni a hűtőbe, pár napig eláll elvileg, és nem szárad ki. Szórtam a cuccra grill fűszerkeveréket, öntöttem rá kevés szójaszószt, kicsit pirítottam, majd már csak a tálalás és a zabálás maradt hátra. Finom lett, de azt hiszem, maradok inkább a spenótnál, az jobban bejön.

2010. október 2., szombat

Padlizsános, szejtános bulgur

Pár hónapja felfedeztem végre a közeli piacot, ahol szinte mindent be tudok szerezni, így a sarki méregdrága zöldségest és a shopping centereket is egyre inkább hanyagolni tudom. Péntek este már berugni sincs erőm általában, így szombat reggel ki tudok menni a piacra. Stratégiám egyszerű, a termelőktől igyekszem mindent megvenni, a „nagyipari” árusokat elkerülöm, ha lehet. Van fasza savanyúságos is, hamarosan újra székelykáposzta lesz a menü. A mai recept alapanyagai a piacról vannak, ötlete hasonlít a vegetáriánus rizseshúshoz.

Padlizsános, szejtános bulgur


Hozzávalók:
15-20 dkg bulgur
1 fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma
1 padlizsán (én 2 kicsit vettem)
tetszőleges adag kockázott szejtán
egy csomag újhagyma
petrezselyem és zellerlevél
olaj
fűszerek (só, bors, tárkony, szójaszósz, chili, plusz ami eszedbe jut)

Főzéshez mi mást ajánlhatnék, mint az új Bad Religion albumot.

A recept teljesen improvizatív, bármi lecserélhető benne természetesen. A szejtánt búzasikérből főztem a szokásos módon, kicsit rágós lett, valószínűleg kevés volt benne a sütőpor. A fűszerekből se raktam bele túl sokat, de azért nem lett rossz. A padlizsánt felkarikáztam, besóztam, hagytam kicsit állni, lemostam, majd felkockáztam. A hagymát felvágtam, olajon megpirítottam, megsóztam, aztán rádobtam a padlizsánt meg a szejtánt. Kicsit pároltam kevés víz és szójaszósz hozzáadásával, majd ráöntöttem a bulgurt és vizet. A múltkoriakból tanulva számoltam azzal, hogy a bulgur szépen megdagad. Szórtam bele mindenféle fűszereket, aprított fokhagymát, plusz friss petrezselymet és zellerlevelet, amiket rámsóztak a piacon. Amikor már majdnem kész volt, hozzádobtam a felkarikázott hagymát is (levél maradhat persze!). Megvártam, amíg elfő a felesleges lé, aztán kész is volt. Én simán megettem belőle két tányérral.