2010. december 21., kedd

Spenótos tofuval töltött gombafejek

Ma egyéves a blog, éljen!

Ma kisérleteztem egy kicsit, az alaprecept a Chili és vaníliáról származik, de a töltelék már saját fejlesztés.

Spenótos tofuval töltött gombafejek


Hozzávalók:
néhány nagyobb gomba
fél kg. spenótlevél
egy tömb füstölt tofu
néhány gerezd fokhagyma
egy kis fej lilahagyma
sörélesztőpehely (opcionális)
fél pakk petrezselyem
olaj
fűszerek (só, bors, stb.)

Idő: másfél órával számolhatunk, mert a spenóttal sokat kell vacakolni. Hallgassunk hozzá Transplants-t!

A spenótot vízbe pakoltam, egyesével letépkedtem a szárait, majd a leveleket még egyszer lemostam. Az eredményt kisebb darabokra vágtam, majd olajon kezdtem párolni, sóztam, borsoztam. Szórtam bele apróra vágott fokhagymát. Amikor már szép spenótállaga lett, beledobáltam a kockákra vágott tofut és az egészet kavargattam még egy ideig. Hagytam kihűlni, majd raktam még bele felkockázott lilahagymát és felvágott petrezselymet. A tofukat villával összetörtem, az egészet igyekeztem minél jobban összekeverni. Ez lesz a töltelék.

A gombákat megpucoltam, megmostam, a szárakat kivágtam és félreraktam (ezekből gombás kukoricakrém készül épp). A gombafejeket olivaolajjal megkentem, sóztam, borsoztam, majd belepakoltam kézzel a tölteléket, igyekeztem minél púposabbra csinálni, így is sok töltelék maradt (ebből holnapra még csinálok valami rakott cuccot krumplival). A megtöltött gombákat tepsibe pakoltam, megszórtam sörélesztőpehellyel sajt helyett, aztán megsütöttem. 10-20 perc kell neki. A köret a fotón látható tök menő keverékből készült.

2010. december 20., hétfő

Cukkinileves

...vagy cukkini leves? Megint nem tudom, hogy egy szó, vagy kettő, mindenesetre a mai leves cukkiniből készült. A net szokás szerint tele van receptekkel, ezekből kombináltam egy vegan verziót. A tejfölös habarás helyett itt-ott krumplit említenek, én is ezt használtam. Egyesek darabolják, mások reszelik, megint mások turmixolják a cuccost. Én ezeket kombináltam, krémleves készült de reszelt cukkini is került a tányérba.

Cukkinileves


Hozzávalók:
2 cukkini
2 krumpli
1 hagyma
1 lilahagyma
1 leveskocka
fél csomag petrezselyem
néhágy gerezd fokhagyma
kevés citromlé
olaj
fűszerek (só, bors, tárkony, bazsalikom, chili, stb.)

Idő: max egy óra, én a Catch Twenty Two zenekar Permanent Revolition című, Trockij életét feldolgozó lemezét hallgattam meg.

Az egyik cukkinit felkockáztam, a krumplikat meghámoztam majd ők is ugyanerre a sorsra jutottak. A hagyma és a fokhagyma apróra vágva repült az olajra, amikor már szépen nézett ki, rádobtam a cukkinit és egy kicsit pirítottam. A kockázott krumplit vízzel ráöntöttem a cukkinire, sóztam, borsoztam, dobtam bele egy leveskockát. Ha elég apróra van vágva a cucc, kb. 10-15 perc alatt megfőnek a zöldségek. Megvártam, amíg kihűl, aztán leturmixoltam az egészet. Amíg hűlt, lereszeltem nagylyukú reszelőn a másik cukkinit, karikákra vágtam a lilahagymát és apró darabokra vágtam a petrezselymet. A turmixolt lét visszaraktam a tűzre, adtam hozzá még vizet, majd beleraktam a darabolt összetevőket. Az egyik recept citromot emlegetett, szóval öntöttem bele kevés citromlét, jót tett neki. Szórtam bele tárkonyt, bazsalikomot is. Addig főztem, amíg a reszelt cukkini is jó állagú lett. A végén még fűszerezni kellett, ment bele még só, bors, citromlé és egy kis chili is az érdekesség kedvéért. Nagyon finom lett.

2010. december 17., péntek

Padlizsános póréhagymás tekercs

Ma végre voltam piacon, szóval jönnek az új receptek gyakrabban. Ma egy ezer éve elmentett receptet használtam fel a Vegánságok blogról. A tekercs tartalma más, mint a linkelt oldalon, a többi ugyanaz. Sárgaborsófőzelék volt hozzá, mert az király.

Padlizsános póréhagymás tekercs

nem épp olyan, mint az eredeti

Hozzávalók:

Tészta:
300 g liszt (ebből 200 g tk tönkölyliszt és 100 g finomliszt)
0,5 dl olaj
kb. 3 dl víz
1 kávéskanál szódabikarbóna


Töltelék
1 kis padlizsán
1 kis póréhagyma
1 kis fej hagyma
pár gerezd fokhagyma
egy csomag retek levele (opcionális)
olaj
fűszerek (só, bors, amit akarsz)

Idő: sütéssel együtt kb. egy óra, régi klasszikust hallgattam főzés közben, Distillers – Coral Fang.

A töltelékkel kezdtem, a padlizsánt szokás szerint felkarikáztam, megsóztam, kicsit állni hagytam, majd lemostam a levét. Kis kockákra vágtam. A póréhagymát és a fokhagymát feldaraboltam. A hagymát felkockáztam, olajon megpirítottam, majd beledobtam a többi cuccot. Megsóztam, borsoztam, szórtam bele találomra fűszereket, amik szimpatikusak voltak és kis víz hozzáadásával pároltam. Vágtam bele reteklevelet is főni, mert tanultam, hogy finom, aztán az eredményt félreraktam.

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd a fent linkelt oldal leírása alapján téglalapokat készítettem és a tölteléket belepakoltam. Az egyik tészta túl vékony, a másik túl vastag lett, szóval még lehet gyakorolni. A rudakat darabokra vágtam és tepsibe pakoltam, kb. fél órát sütöttem. A formázás nem lett a legjobb, de az eredmény ehető. A maradék töltelékből padlizsánkrém lett.

minden póréhagyma ilyen belül?

2010. december 16., csütörtök

Kelkáposztafőzelék karalábépörkölttel

Lassan egy éves a blog, ennek örömére az első recept köszön ma vissza. Na jó, az igazi ok, hogy a bableveshez a múltkor vettem kelkáposztát meg karalábét is, pedig azok nem illenek bele, másfél hete könyörögnek a hűtőben, hogy egyem meg őket, így készült el a mai ebéd.

Kelkáposztafőzelék karalábépörkölttel


Hozzávalók:
egy kis fej kelkáposzta
egy közepes karalábé
2-3 krumpli
egy fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma
2-3 kanál liszt
olaj
fűszerek (só, bors, pirospaprika, egész kömény, chili, stb.)

Idő: mindennel együtt max egy óra, ajánlom hozzá a Dance or Die! We’d rather be sleeping című remek lemezét, többször is bele fog férni az időbe

Kelkáposztafőzelék recept van a neten bőven, azok alapján készült ez is. A kelkáposztát feldaraboltam csíkokra, a torzsát kivágtam, a krumplikat megmostam, megpucoltam, kisebb kockákra vágtam. Az eredményt sós vízben kezdtem főzni, úgy jó, ha kb. ellepi, köménymagot és apróra vágott fokhagymát is szórtam bele. Ennek kb. 20 perc kell elvileg. Közben nekiálltam a rántásnak, a hagyma negyedét és egy gerezd fokhagymát apróra vágtam, kevés olajon megpirítottam, tűzről lehúzva szórtam bele kevés paprikát, sót, lisztet, majd visszaraktam a tűzre kicsit pirítani. Az eredményt a főzőlével csomómentesre kevertem, majd az egészet visszapakoltam a főzelékbe. A víz kevésnek tűnt, ezért elvétettem azt a hibát, hogy túl sokat adtam hozzá, így a végén az egész kicsit szétfőtt. Szóval erre érdemes figyelni.

A karalábépörkölt a korábban leírt módon készült, hagyma olajon, paprika, kockázott karalábé, chili, víz, főzés, kész. Kenyérrel király, 2 főre elég ez az adag.

2010. december 5., vasárnap

Bableves

A téli időre való tekintettel a mai menü babgulyás volt. Forraltbort ittunk előtte, erről külön bejegyzés várható Nórától. Az alapanyagokat piacon szereztem be, mert úgy az igazi.

Bableves


Hozzávalók:
néhány sárgarépa
néhány fehérrépa
egy zeller
egy nagyobb és egy kisebb vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma
két marék bab
egy leveskocka (opcionális)
egy csomag szójakocka
petrezselyem, zellerlevél
kevés liszt
kevés ecet
olaj
fűszerek (só, bors, pirospaprika, babérlevél, köménymag, chili, vegeta, gulyáskrém, stb.)

Idő: legalább egy óra, ajánlom hozzá a Peter and the Test Tube Babies legparasztabb albumát, a Loud Blaring Punk Rock LP-t.

A szójakockákat vegetás vízbe, a babot mosás után tiszta vízbe áztattuk pár órára. A nagyobb hagymát felkockázva olajon megpirítottuk, tűzről lehúzva sóztuk és jó sok paprikát szórtunk rá. Tört fokhagymával ízesítettük. Mehet vissza a tűzre a szójával, ebből lehet pörköltet csinálni, majd jöhet a bab vízzel. A zöldségeket megpucoltuk és feldaraboltuk, majd a már forró leveshez öntöttük. A különböző hozzávalók főzési idejével érdemes számolni, bár egyik se tud nagyon szétfőni. Jöhet a fűszerezés ízlés szerint, raktunk bele babérlevelet, köménymagot, egy leveskockát (tudom, csalás), chilipaprikát, gulyáskrémet. Ez főhet jódarabig, a végén kell rántást rakni bele. Kevés olajon a kis hagymát és egy gerezd fokhagymát pirítottunk, majd tűzről lehúzva paprikát és borsot szórtunk bele. Liszttel összekevertük, kicsit pirítottuk, majd a csomósodást elkerülendő kevés levessel higítottuk. Az eredményt a fazékba öntöttük. Ez után már csak várni kell, hogy minden puhára főjön, korrektív fűszerezés még lehetséges. Kenyérrel finom, kevés eccettel érdemes ízesíteni.

Van, aki rak bele krumplit vagy csipetkét, de mi most nem.